Pimp and upcycle your life

Bij hippe huisvlijt vind je allerlei leuk ideeën om je interieur, kledingkast, eten, cadeautjes en wat je nog meer kunt verzinnen in je leven een persoonlijke touch te geven. Een beetje recycling en een beetje van jezelf. Ook als je zelf niet handig bent is het mogelijk om een van de voorbeelden in bezit te krijgen, je kunt dan contact met mij opnemen en in overleg bepalen we dan de prijs en maak ik het voor je.

woensdag 30 september 2015

Grafisch werk

Varen, varen

Op 30 april 2015 stapte mijn jongste zusje in het huwelijksbootje, zij en haar man zijn groot waterfan en het feestje vond dan ook plaats op een boot, en overal waren kleine verwijzingen naar water en bootjes. De ceremoniemeesters hadden gevraagd of iedereen een pagina wilde maken voor een tijdschrift. Er zijn verschillende mogelijkheden online met een groep een tijdschrift samen te stellen. Zelf had ik nog nooit gebruik gemaakt van zoiets omdat wanneer er iets in die trant gemaakt moet worden voor bv het bedrijf van mijn man, we de opmaak eigenlijk altijd zelf doen met in-design. Een behoorlijk profesioneel opmaak programma, maar dat vraagt wel de enige kennis van opmaak en een behoorlijke studietijd om het programma te leren kennen. Dus wil je samen met een groep iets leuks doen en dan is z'n online servies met uitleg en standaard opmaak mogelijkheden hartstikke leuk. Wij kregen de uitnodiging om het met jilster aan de slag te gaan. Het was geen vereiste maar er werd wel aangegeven dat het misschien leuk was om iets met het thema varen of water werd gedaan.

Het duurde even voordat ik een goed idee had. We waren nl ook nog bezig met een ander project, samen mijn andere zusje en broertje en hun partners. Ook dit was iets grafisch en dus lag de afwerking bij mij en mijn man. In een ander blog laat ik dat project zien.

Het leek mij leuk om iets met onze dochter te doen, mijn man en ik hebben daarom een fotoserie gemaakt van onze dochter in bad met een van papier gevouwen bootje. Bij de feestwinkel waar wij boven wonen heb ik een matrozenhoedje gehaald en we zijn aan de slag gegaan. Zelf vind ik de foto's echt super schattig geworden. 


Daarna ben ik aan de slag gegaan in Jilster, het is even puzzelen maar na wat gepiel met het online programma kreeg ik het voor elkaar om een leuke pagina voor het magazine te maken.

Voorbeeld van hoe het er uitziet in Jilster,
de pagina van mijn gezin en dat van mijn zusje


Samen met wat free-sample afbeelingen die mijn man had bewerkt en de foto's van Veere in bad, is het een erg leuke pagina geworden.

Onze pagina.

En de rest van het magazine, er zatten nog heel veel leuke, lieve en attente pagina's van andere familieleden en vrienden in. En mijn zusje en haar man waren er heel blij mee, een leuke herinnering aan een heel mooie dag.




woensdag 23 september 2015

lekker eten

Ik "lust" geen brood, mama!!!!!!!

Onze dochter is niet echt een groot kind, zowel in de lengte al in gewicht. Door haar vroeggeboorte was ze al niet groot, ze was net iets zwaarder dan een paksuiker, maar ze bleef de onderste lijn van groeicurve netjes volgen en maakte daar geen grote sprongen of dips in mee. Totdat ze eind vorig jaar actief begon te kruipen, toen vond de kinderarts toch dat haar gewicht wat achter bleef bij de rest. We zijn toen bij een dieetiste langs geweest en kregen we het advies niet meer maar wel calorierijker eten te gaan geven. Aangezien brood niet echt een favoriet van Veere bleek ging ik opzoek naar andere opties zodat ze niet 2 keer per dag een boterham kreeg voorgeschoteld. De dieetist gaf aan dat poffertjes ook een goed alternatief zijn, mits je natuurlijk niet hele hopen suiker er op doet. En het was een succes, alleen kant en klaar poffertjes zijn van witmeel gemaakt en zelf vind ik het wel zo fijn om haar de nodige vezels binnen te laten krijgen. En daarnaast wilde ik ook zorgen dat ze aan haar portie melkproducten en eiwitten zou komen. Vandaar dat ik een simpel recept heb aan gepast en zelf een voorraad volkoren-kaaspoffers heb gemaakt en deze in porties van 5 stuks heb ingevroren.

Om de poffertjes te maken heb ik het volgende recept gebruikt.



Zeef de bloem en het bakpoeder en meng er een snufje zout door heen. Ik heb enkel het meel gezeefd om de  klontjes er uit te krijgen, want met volkorenmeel blijven er veel vezels achter in je zeef en die wilde ik nou juist wel in de poffers hebben. Ik heb deze nadat ik alle klontjes had verwijderd de vezels weer toegevoegd. Mix nu de melk beetje bij beetje door de bloem heen zodat een beslag ontstaat. Wanneer je een glad mengsel hebt gekregen meng je de eieren door het beslag. Als laatste voeg je de kaas toe, ik heb voor blokjes gekozen maar gerasptekaas kan natuurlijk ook.

Verhit de poffertjespan zodat de pan goed heet is en smeer de kuiltjes in met boter of olie. Zet het vuur iets lager, ongeveer op middelhoog vuur. Vul de kuiltjes voor de helft met het beslag. Laat de onderkant bruin worden en keer de poffertjes met een vork voorzichtig om, mij lukt het alleen netjes en goed met 2 vorken maar met 1 vork zou het ook moeten lukken. 
    
Je kan de poffertje zo eten of er nog een klontje roomboter bij doen.

extra tip van de dieetist, je kan inplaats van kaas ook geraspte groente of fruit, kruiden of bv hagelslag aan je mix toevoegen, zo krijg je wat variatie. En dat is best handig met een meiske dat niet zo'n fan van brood is.
Eetsmakkelijk!!!

woensdag 16 september 2015

Kussens

Fotoprint

Een aantal jaar geleden heb ik een hoop kussenhoesjes gemaakt voor in onze zithoek. We alleen hebben ook 2 katten en een dreumes van inmiddels 18 maanden in huis. Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom, maar een aantal waren dringend aan vervanging toe. Nou lag er al tijden een prachtige lampstof te wachten op mij, allleen soms, heel soms met heel mooie stofjes, heb ik dan last van "knip-angst" ik vind de stof dan zo bijzonder dat ik er een beetje tegenop zie om er in te knippen, stel je voor ik krijg nog een beter idee voor de stof. Toen draadje zoveel los werd getrokken door Twiggy en Veere, heb ik mij over de "Knip-angst" heen gezet. 

De basis is heel heel makkelijk je knipt 2 vierkanten, je neemt hiervoor de maat van je kussen. en je stikt driekanten vast en de vierde kant alleen aan de zijkant. Je kan de vierde zijde ook open laten maar zelf vind ik de hoekjes net even mooier worden als je dat ook met de machine doet. De opening moet nog wel groot genoeg zijn om je kussen doorheen te krijgen.

maar voor dat het zover was dat ik dit ging doen heb ik eerst nog wat extra versiering op de stog aan gebracht. als je meteen heel goed weet wat je wil is het natuurlijk makkelijk, maar bij dit kussen was ik nog zoekende. Op de foto hieronder kan je zien dat ik een aantal lintjes, stofjes, knopjes ed heb genomen en ben gaan kijken wat ik de leukste combinatie vond. Toen ik er uit was heb ik vervolgens alles op de stof bevestigt, ook voor de achterkant heb ik wat extra's toegevoegd. Nadat dat allemaal gedaan was heb ik de vlakken zoals hierboven aan elkaar bevestigd en het kussen er in gedaan, en de hoes met de hand onzichtbaar dicht genaaid. Je kan ook kiezen voor een rits of twee over elkaar vallende flappen (dat zal ik in een later blog laten zien). Dit is de makkelijkste manier en als je binnenkussen ook gewoon in de was kan pas ik meestal deze manier toe.
  

 Toen ik er uit was heb ik vervolgens alles op de stof bevestigt, ook voor de achterkant heb ik wat extra's toegevoegd. Nadat dat allemaal gedaan was heb ik de vlakken zoals hierboven aan elkaar bevestigd en het kussen er in gedaan. En het hoestje met de hand onzichtbaar dicht genaaid. Je kan ook kiezen voor een rits of twee over elkaar vallende flappen (dat zal ik in een later blog laten zien). Dit is de makkelijkste manier en als je binnenkussen ook gewoon in de was kan pas ik eigenlijk meestal dit principe toe.



woensdag 9 september 2015

Kleding

Zomerse sjaals

Een aantal jaar geleden kwam mijn zusje met de vraag of ik een sjaal voor haar wilde maken. Ze had er een gezien bij de Bijenkorf maar de prijs, daar schrok ze nogal van. Het leek mij geen moeilijke opdracht, om eerlijk te zijn vond ik de grootste uitdaging: de stof vinden die de zelfde look and feel had als die  van de Bijenkorf. Met wat heen en weer ge-app van foto's van stoffen tijdens een stoffenshopmiddag heeft ze iets uitgekozen dat ze leuk vond. 

De dure sjaal van de Bijerkorf,
en stofjes die de zelfde look and feel hadden

Uiteindelijk werd het een heel andere sjaal, want inplaats van roze bolletjes kwam de vraag of ze misschien ook wit konden worden. Maar het simpele idee om leuke sjaals te maken zat inmiddels wel in mijn systeem. In dit blog laat ik ook niet de sjaal van mijn zusje zien. Ik moet hem nl nog steeds fotograferen, oeps. Maar ze draagt hem veel en met plezier en daar gaat het uiteindelijk om.

Na het maken van de sjaal voor mijn zusje heb ik er nog een paar gemaakt, als cadeautje, voor mijzelf of omdat ik een bestelling kreeg. In de toekomst zullen er wel meer sjaals getoond worden hier bij Hippe-huisvlijt. Maar voor nu heb ik een uitgebreide werkbeschrijving gemaakt van drie-sjaals die allemaal geheel of gedeeltelijk uit een lapstof van 100x140 cm zijn gemaakt en een de helft van een lap van 100x140 cm. Ik had nog een effen sjaal kunnen maken maar dat vind ik iets te saai.

Voeg een mooi sierlint toe aan je sjaal.
er is zoveel keus.

Op het plaatje hier boven zie je het patroon, voor een sjaal uit een stuk heb je de bovenste punt nodig. Deze sjaal maakte ik voor een vriendin van ons, voor haar verjaardag. Vervolgens plaatste ik de sjaal op een groep die ik beheer, en al snel volgde er een vraag van een lid: of ik hem ook verkocht en zo ja of ik dan ook een kleinere versie wilde maken voor haar dochter. Aangezien ik de stof al een aantal maanden in huis had heb ik gemeld dat ik zeker een leuke moeder/dochter sjaal-set zou kunnen maken. Het zou alleen de vraag worden of ik nog wat extra stof kon krijgen. En helaas de kraam waar ik de stof had gevonden kon ik niet meer terug vinden. Na wat foto's gestuurd te hebben van andere mogelijkheden voor stoffen, kwam ze toch steeds weer terug op de stof van de sjaal waarop zij haar bestelling had gebaseerd. In overleg heb ik toen de punt die ik nog overhad gecombineerd met een effen stof. Ik heb voor de verdeling die op het patroon van sjaal 2 te zien, is gekozen. Je kan natuurlijk ook andere verdelingen en zelfs meerdere stofjes gebruiken. 

Voor een sjaal met vlakken is het wel zo handig om een patroon te maken

Om er een moeder/dochter set van te maken, moest ik 2 patronen tekenen, een in de volwassen maten, een rechthoek met de 2 korte zijden van 100 cm x 100 cm. En een voor haar dochter, ik heb gekozen gezien de leeftijd van de dochter voor 2 korte zijden van 80 cm x 80 cm. Je zult per leeftijd moeten kijken wat de beste maten zijn. Voor de grotere mama-sjaal heb ik ook net even een slag groter bolletjes lint gebruikt, dan voor de dochter-sjaal. Maar andere sierranden zijn natuurlijk ook heel leuk, op de markt,  bij de Action, Blokker of Xenos, stoffenwinkels, forniturenzaakjes en zelfs online zijn zoveel leuke randen, lintjes en kantjes te vinden dat er vast iets is dat bij jou sjaal past.

Zelfde uitstraling maar net even anders
Om het resultaat te laten zien zijn onze dochter en ik even model gaan staan met de bestelde sjaals. De dochter-sjaal is wat groot voor Veere, maar het meisje in kwestie is dan ook een paar jaar ouder dan dat zij nu is. Nadat het pakketje op de post was gegaan kreeg ik een hele leuke en blijde reactie terug. Opdracht geslaagd al zeg ik zelf. En de sjaal die ik als cadeautje had gemaakt valt ook goed in de smaak

woensdag 2 september 2015

Lampen

Space-lamp

De zoon van een vriendin van ons is helemaal fan van alles dat met de ruimte te maken heeft. Vorig jaar kreeg hij een nieuwe kamer, rond die periode kwam ik bij het grofvuil een spuug lelijke lampenvoet tegen. Er was bij deze voet getracht de illusie van stenen te geven, maar dat was totaal mislukt. De glans van nep kwam je tegemoet en nou ja afgezien van het idee dat ik er voor kreeg in mijn hoofd zou ik niet weten waarom je dit exemplaar in je woonkamer zou willen, maar in alle eerlijkheid dit hele project hangt aan elkaar van technieken en materialen die ik anders nooit zou gebruiken. Verder zat er een gescheurde kap bij, die ik maar bij het grofvuil heb laten liggen.

benodigde materialen

Een ander item waar ik altijd mijn vraagtekens bij zet, zijn leggings met een afbeelding van ons universum. Zoals mijn man zei: het universum dijt bij sommige dames wel heel erg uit. Ik denk alleen, afgezien van eenmalig op een halloweenfeestje, waarom zou je je achterwerk dat aan willen doen, of je omgeving, for that matter. Ik heb de legging gebruikt voor een kapje dat ik gevonden had bij de kringloop, let bij het aanschaffen van en een kap wel altijd even op of het een kap is voor een hang- of sta lamp. Ik heb de kap gewoon in de legging geschoven tot dat ik vond dat de afbeelding van de legging op een mooie plek zat om vervolgens het overschot aan legging weg te knippen. De randen van de legging heb ik daarna vastgezet met een lijmpistool. 


kapje

Het laatste waarvan ik nooit had gedacht dat ik zou doen was, meedoen aan de: we kwakken overal muurvuller op hype. Vaak vind ik het heel erg zonde, soms is het een toevoeging, maar met pijn in mijn hart zag ik op het web dat er echt prachtige assesoires onder dit goedje werden gesmeerd. Bij dit project vond ik het echter wel een toevoeging. Aangezien  de voet, zoals ik in het begin al aangaf, een glimmende mislukking was toen ik hem aantrof. En daar moest echt wat aan gedaan worden. Een tip na mijn eerste ervaring met muurvuller, doe kleine laagjes en laat het tussentijds drogen. Om de structuur, die ik vind passen bij maanstenen (persoonlijk nog nooit een maansteen gezien nl) te krijgen heb ik er een schuurspons bij gepakt en steeds in de natte muurvuller gedrukt na het opbrengen. Toen het geheel klaar was heb ik nog besloten om het geheel wit te spuiten met een spuitbus, de kleur van de muurvuller was het nl net niet.

de voet

Het geheel zag er eigenlijk al heel leuk uit, maar het miste iets. Aan de hand van een tip die ik via via kreeg heb ik besloten om een "marsmannetje" op de stenen neer te zetten. Het mannetje heb ik gemaakt van fimoklei. Iets dat ik al jaren niet meer had gedaan, maar er lag nog wat in huis en gelukkig ook groen. Bij fimo-klei is het niet nodig om je hele voorwerp van de klei te maken, het is heel makkelijk om een basisvorm van aluminiumfolie te maken en deze dan te bekleden met een dun laagje klei. Tijdens het maken van het mannetje heb ik steeds gekeken of dat zijn houding zo was dat hij ook netjes op de lamp kon worden gelijmd. na dat ik klaar was met de groene klei heb ik nog 2 ogen gemaakt met een restje zwarte klei. Hierna heb ik hem afgebakken in de oven zoals op de verpakking staat aangegeven. Als laatste heb ik hem iets levendiger gemaakt met groene acryl-verf en afgelakt met blanke nagellak. Je heb speciale lak voor fimo-klei, maar de transparante nagellak doet eigenlijk het zelfde.

mannetje van mars

Het enige wat mij nog te doen stond, was de verschillende onderdelen samen voegen en klaar was de space-lamp voor de kleine ruimt reiziger. 

het eindresultaat

Note: hij was er heeeeeeel erg blij mee.