Kussensloop-jurk
Sinds een tijdje ben ik lid van een hele leuke groep op Facebook. Op deze groep delen mensen gratis patronen met elkaar. Vorige week plaatste iemand een rokje dat ze had gemaakt van een kussensloop met digitale dierenpint. Snel volgden er meer creaties, gemaakt van deze hoesjes. Ik besloot om me er ook eens aan te wagen en een rokje voor onze dochter te maken. Met een tornmesje heb ik de twee delen losgemaakt. Op deze manier had ik de hele afbeelding van de wolf tot mijn beschikking. Dit hoesje komt bij de Zeeman vandaan, maar ook bij de Action heb ik inmiddels een paar leuke exemplaren gekocht. Die van de Zeeman zijn wel wat dikker dan die van de Action, maar je kunt hoesjes die wat dunner zijn altijd verstevigen met plak-vliseline.
Helaas is onze dame nog veel te klein voor een rokje van het formaat kussensloop. Ik bedacht dat het dan maar een trui moest worden. Ook hier zaten wat haken en ogen aan. Maakte ik de trui op haar lengte, dan moest ik een deel van de afbeelding afknippen. Maar de afbeelding was net weer niet lang genoeg voor een lange trui die als jurk kan dienen. Uiteindelijk ben ik voor een patroon van een iets getailleerde trui gegaan en heb de onderrand wat rond laten lopen. Vervolgens heb ik daar een halve cirkelrok aan vastgezet. Om te weten hoe wijd je je "passer" moet zetten om de juiste straal te krijgen, moet je de omtrek van de onderkant van je trui weten. Dat is niet heel moeilijk want je meet gewoon de de lengte van de onderkant van voor en achterpand op.
Om de straal te berekenen kun je de omtrek die je heb gemeten invullen op deze site. Of je rekent hem zelf uit met de volgende formule: r = o/2π. Oftewel: de straal bereken je door de omtrek te delen door 6,28. (dat is ongeveer 2xPi).
Even een voorbeeld: stel, je omtrek is 100 cm, dan doe je 100 / 6,28 = 15,92.. (zelf rond ik dat dan af naar boven en kom ik uit op 16 cm). Je straal is dan 16 cm en die lengte neem je dan voor je passer om je cirkel te tekenen. Om je rok de juist lengte te geven ga je vanaf de lijn die je passer getrokken heeft met je meetlint of liniaal naar beneden. op deze manier wordt de cirkel die je als eerste hebt getekend de binnencirkel (je taille) en de nieuwe cirkel die nu ontstaat de buitenste (je roklengte). Wil je de buitencirkel ook met de passer maken, dan tel je roklengte en straal bij elkaar op.
Voor de hele cirkelrok krijg je dan een patroon dat er uitziet met alle 4 de partjes (het is wel het makkelijkst om je patroon dubbel te vouwen zodat je hem tegen de stofvouw aan kunt leggen. Maar is een persoonlijke keuze natuurlijk)
Maar nu je kunt natuurlijk ook een rok maken met een 3/4 cirkel, een 1/2 cirkel of een 1/4 cirkel. Je moet hier alleen wel de omtrek voor vergroten. Omdat je anders maar deel van je benodigde lengte krijgt.
Berekeningen omtrek vergroten voor 1/4, 1/2 en 3/4 rok:
1/2 cirkel (afbeelding A) : Stel je hebt een lengte nodig van 100 cm dan Neem je de omtrek maal 2.
dus geen 100/6,28 maar 200/6,28.
Voor de 1/4 cirkel (afbeelding B) neem je omtrek maal 4, dus 400. Deze uitkomst moet nog door 6,28 worden gedeeld
Voor de 3/4 (afbeelding C) neem je omtrek maal 4/3, dus 100 x 4/3. (Met de 3/4 cirkel is het wat ingewikkelder maar echt de berekening klopt). De uitkomst van het voorbeeld met 100 gaat zijn: 133,33... en dit moet dan weer door 6,28 worden gedeeld om de juiste straal te krijgen.
Nou heb ik bij dit jurkje gekozen voor een halve cirkelrok. Maar je kan natuurlijk ook een 3/4 rok onder je trui zetten, een hele of een kwart. Volg de berekening bij de plaatjes, en het moet goed komen. Of speur iemand met een wiskundeknobbel op om je te helpen.
De uitgeknipte patroondelen. |
Voor deze extra touch heb nog een 1/2 cirkelrok-patroondeel gemaakt, maar dan met een straal die 2x zo groot was als die van het rokje zelf. Ook was dit patroondeel 2 cm langer. Het patroondeel heb ik gebruikt voor de tule onderrok, en met behulp van de rimpelfunctie op je machine krijg je hem net zo breed als de rok. Je kan natuurlijk ook met de hand rimpelen maar sinds ik weet hoe het machinaal gaat ben ik gewoon lui.
Is het nou niet helemaal duidelijk hoe je het het beste kan doen met het rimpelen, in het blog van dit patroon heb ik een foto-uitleg staan over rimpelen en vastzetten van meerdere lagen aan een bovenstuk.
Mijn tip: zet beide rokdelen eerst met een rijgsteek aan elkaar vast voordat je ze aan het bovenstuk vastzet. Het scheelt een hoop ergernis en gevloek.
Voor de verdere afwerking van de zoom en de naad tussen bovendeel en rok heb ik nog even wat siersteekjes gebruikt. Al kan je natuurlijk ook gewoon een rechte steek nemen of gebruik maken van de tweelingnaald voor de zoom.
Ik heb nog even getwijfeld of ik nog een biaisbandje vast zou zetten aan het tule, en ik ben er ook nog niet 100% over uit, maar voor nu blijft het rokje nog even zonder extra toevoeging door het leven gaan. op de collage hier boven staat wel een foto met twee mogelijkheden, dus geef gerust jullie mening bij de reacties. Misschien voeg ik hem dan als nog toe.
Voor nu vind ik hem onze dame superleuk staan. De eerste bestelling voor een soortgelijk jurkje is al weer binnen, dus houd Hippe-huisvlijt in de gaten voor inspiratie op het kussenslopen-kleding-gebied.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten