Strokenrokje
Ik kreeg de vraag van een klant of ik toevallig ook een strokenrokje kon maken, ze stuurde een foto met wat haar dochter graag zou willen hebben. Met dat model in mijn achterhoofd ben ik door mijn verschillende naaibladen gaan spitten. Helaas kwam ik niks tegen dat aan de eisen voldeed. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan met het maken van een patroon. Omdat dat betekent dat ik eerst de nodige dingetjes moest uitvogelen heb ik hem eerst een paar keer voor onze dochter en een van mijn nichtjes gemaakt. In dit blog leg ik aan de hand van probeersel nummer 3 uit hoe je hem moet maken. Pogingen 1 en 2 zijn ook erg cute geworden en zal ik in latere blogs laten zien, maar ze hadden nogal wat schoonheidsfoutjes waardoor ik niet een geschikte werkbeschrijving voor jullie kon maken. Na model 2 was ik zeker genoeg van mijn zaak om ook de handelingen te fotograferen en had ik het patroon uitgewerkt. Dit rokje heb ik dan ook helemaal volgens de benodigde stappen gemaakt en als je ze volgt moet er dus "hetzelfde" rokje uitkomen.
Ik maakte hem in maatje 98 voor mijn dochter (al zit het elastiek voor de bovenband bij haar een stuk strakker, ze is nl nogal een schrielkipje en ik hoef kleding nooit naar de bak 'te kleine kleertjes' te verkassen omdat ze te strak zitten, maar omdat de mouwen, pijpen of andere delen gewoon te kort zijn geworden. Ik geef daarom in het patroon niet aan hoeveel elastiek je moet hebben, dat kan iedereen nl het beste opmeten bij het betreffende dametje waar het rokje voor wordt gemaakt.
Op het plaatje hieronder staan de verschillende stroken, en daaronder kan je zien welke afmetingen de stroken moeten hebben voor de verschillende maten.
|
patroon voor de stroken |
|
maattabel |
welke keuzes voor het materiaal en waarom?
Voor de bovenkant van de rok heb je en stevige tricot nodig, ik weet dat het niet gebruikelijk is om tricot en katoen in een kledingstuk te gebruiken, maar ik heb heel bewust voor een verschil in stof gekozen. Het tricot bovenstuk valt nl soepel en maakt het "zwieren" van de onderkant makkelijker en het katoen is wat stugger waardoor die juist weer lekker wijd gaat staan. Ik heb gebruik gemaakt van twee verschillende katoenen stofjes voor de drie gerimpelde stroken, het zouden ook drie keer de zelfde stof kunnen zijn of alle drie een andere.
Om het rokje nog "zwieriger' te maken heb ik aan de bovenste en onderste strook een gerimpeld kantje bevestigd. Zelf heb ik voor geruit exemplaar gekozen maar google eens op bv gerimpelde kantjes of elastisch band en je komt heel wat tegen, maar ook op de markt of je eigen stoffenwinkel hebben je waarschijnlijk genoeg keuzes. De middelste strook heeft een biaisband als afwerking. Ook biaisband is tegenwoordig in heel veel variaties te krijgen van geruit, met sterren, bloemetjes of gewoon effen er is zoveel leuks te krijgen. Je kan daar natuurlijk ook een kantje aan vast zetten alleen vond ik dat te veel van het goede.
Het elastiek in de taille is elastiek van 2,5 cm breed, wil je een hogere band dan zul je de extra ruimte die je daarvoor nodig hebt bij de hoogte van het tricot deel moeten optellen.
Ik heb bij alle drie de rokjes gekozen om nog een lint vast te zetten op de scheiding tussen katoen en tricot, om heel eerlijk te zijn was het bij het eerste rokje een manier om een gaatje dat ik had veroorzaakt met een tornmesje te verdoezelen. Maar omdat het zo leuk stond heb ik het detail er in gehouden. Je zou het ook achterwege kunnen laten, maar wil je het wel toevoegen: het is een lint van 1 cm breed. Op de de naad waar het lint weer bij elkaar komt heb ik telkens een strikje op de rokjes vastgezet; al zou je ook een bloem, applicatie of iets anders leuks kunnen gebruiken. (heb je een leuke manier gevonden, deel hem dan onder dit bericht in de reacties; vind ik zelf wel erg leuk om te horen wat jullie zoal bedenken.)
Dan nu de werkbeschrijving
Als eerste begin je met het uitknippen van de repen stof. Als je hier wat onzeker over bent kan je natuurlijk ook als eerste alles uittekenen op papier, wat misschien wel slim is, aangezien ik dus een strook groen heb verknipt (ik lette even niet op en oeps: foutje). Hierna heb ik alles van patroondeel 1 afgewerkt met de lockmachine. Heb je geen lockmachine, werk de stofrand dan af met een zigzagsteek. Van patroondeel 2,3 en 4 heb ik alleen de twee zijkanten en de lange zijde aan de onderkant afgewerkt met de lockmachine. Later wordt duidelijk waarom.
De volgende stap is om patroondeel 3 van een sierrand met biaisband te voorzien. Op de fotocollage kan je de stappen zien. Je begint met het biaisband met de goede kant op de goede kant van de stofstrook te leggen en dit netjes in de voorgevormde vouw vast te zetten aan je baan stof (de eerste twee plaatjes). Daarna vouw je het biaisband om de stofrand heen en zet hem vast met spelden aan de achterkant van de stof. Zorg ervoor dat het randje biaisband iets hoger aan de achterkant is dan aan de voorkant. Hierdoor kan je het biaisband aan de voorkant precies vaststikken in de naad tussen band en stof. Op deze manier zie je aan de goede kant van de stof geen stiksel zitten, aan de binnenkant zit het stiksel wel op het biaisband.
Nadat het biaisband aan patroondeel 3 bevestig is ga je het kant aan patroondelen 2 en 4 zetten. De manier waarop is even afhankelijk van het soort kantje dat je hebt gekozen. Dus daar laat ik jullie vrij in. Kies wat je mooi vindt en gebruik desnoods een leuke borduur/siersteek als het kantje dat toe laat. Op de foto zie je wel hoe ik mijn kantje heb vastgezet.
De volgende stappen vind ik zelf de lastigste van het geheel: alles passend aan elkaar zetten, goed en netjes rimpelen van de delen en vastzetten aan het tricot bovenstuk. Aan de hand van de collage's leg ik zo goed mogelijk uit hoe ik het heb aangepakt.
Als eerste zet je iedere strook met de zijkanten aan elkaar zodat je drie losse cirkels krijgt. Nu moet je de cirkels samenvoegen. Dit is ook de reden dat ik de bovenranden van de stroken nog niet had afgewerkt met de locker (zigzagsteek). Dat doe je namelijk wanneer je alle drie de cirkels in elkaar heb gelegd. Op deze manier voorkom je dat er een te dikke rand stof in je rokje komt te zitten.(op de collage zie je hoe ik de delen in elkaar heb gelegd)
Voordat je verder gaat met het strokendeel, zet je eerst de zijnaden van het tricotdeel aan elkaar en maak je een tunnel voor het elastiek. Tip: doe het niet andersom, anders krijg je je elastiek er niet meer in. Ik heb elastiek van 2,5 cm gebruikt. Om te zorgen dat je tunnel mooi strak wordt en er geen ruimte ontstaat voor het elastiek om te draaien, maak ik gebruik van de meetfunctie op mijn naaimachine. Mocht je naaimachine geen maatvoering naast je voetje hebben, plak dan de juiste maat af met een stukje tape en voer je stof daar langs. Bij de pijlen staan de maatstreepjes op mijn naaimachine en hoe ik mijn stof langs de maatstreepjes leid.
Nu ga je de rok rimpelen. Ik kan dat met een steek op mijn machine doen, en met de meeste machines is het wel mogelijk. Je zet je draadspanning op de laagste stand en de steekgrootte op de hoogste. Hierdoor kan je je rokje heel makkelijk rimpelen door aan de onderste draad van het stiksel te "trekken". Doe dit wel rustig, anders breekt je draad zo. Vind je het nou lastig of lukt het niet met je naaimachine, dan kan je ook een rimpeldraad met de hand er doorheen leiden. Gebruik kleine steekjes en neem desnoods een dubbele draad zodat de draad minder snel breekt. Vervolgens ga je de cirkel rimpelen. De cirkel moet zoveel gerimpeld zijn dat hij precies dezelfde omtrek heeft als patroondeel 1. Zelf heb ik nog een logootje toegevoegd tussen de twee delen, maar dat is natuurlijk optioneel. Om te voorkomen dat stof gaat trekken en je ongewilde plooien gaat krijgen in patroondeel 1, is het raadzaam om de delen niet alleen vast te spelden op de stikrand, maar ook een centimeter of twee daaronder. Bij rokje nummer 1 van dit patroon heb ik het stiksel een paar keer moeten lostornen omdat ik vouwen had gekregen in het tricot-gedeelte. Ik zal dat rokje, wat ook heel leuk is geworden, in een later blog plaatsen. Als je alles hebt gespeld kan je de stroken vastzetten aan het tricot bovendeel.
De problemen met poging nummer 1 van dit rokje die ik had met het vastzetten van de gerimpelde stroken aan het tricot-deel, hebben wel tot een leuk detail in het uiteindelijke patroon geleid. Omdat ik een gaatje had veroorzaakt in de tricot-stof met mijn tornmesje, zocht ik iets om dat te verbloemen. Ik koos voor een sierrand van een satijnlint. Ik vond het zo leuk staan dat ik het er in heb gehouden. Mocht je het nou te veel van het goede vinden, doe dan nog wel een stiksel net boven de plek waar je het rimpeldeel aan het tricot-deel hebt gezet. Anders valt je rok niet mooi. Als je wel een lint toevoegt is dat niet nodig omdat je met het vastzetten van het lint hetzelfde effect krijgt. Begin met vastzetten van je lint net iets van het midden aan de voorkant. Dat is nl de leukste plek voor een strik, bloem of iets anders om de naad weg te werken. Ik heb het lint bij dit rokje met een festonsteek vastgezet, maar een recht stiksel of een leuke borduursteek kan ook.
Nu moet het elastiek nog. Hoeveel hangt van je model af. En een veiligheidsspeld is zeer handig bij dit klusje. Om de twee delen van het elastiek aan elkaar vast te zetten is het wel zo verstandig om een overlap van een centimeter of twee aan te houden, en deze met meerdere zigzag steken vast te zetten. Zie foto in de collage. Zit het elastiek erin, dan moet je alleen nog even de tunnel dicht maken. Zelf doe ik dit soort klusjes altijd met de hand, maar ik weet ook dat dat persoonlijk is, je zou het ook met de naaimachine kunnen doen.
Voor de afwerking van de naad waar het sierlint bij elkaar komt heb ik gekozen voor een strik. Maar zoals al eerder gezegd: je kan er ook iets anders op zetten. Voor het vastzetten van een strik heb ik wel een tip: zorg dat je met je naald en draad door de hele strik heen gaat met een heel klein bijna onzichtbaar steekje aan de bovenkant/zichtbare deel. Kinderen hebben nogal de neiging om eraan te gaan plukken en trekken dan het strikje de hele tijd uit elkaar.
En dan na 3 rokjes heb ik eindelijk een patroon dat ik ook durf te maken voor de dochter van een klant. Ik vind hem echt super cute. van de week ga ik aan de slag met een maatje 134. En ja: ik zal het resultaat ook weer laten zien, en binnenkort versie 1 (hangt nu bij mijn dochter in de kast) en versie 2 (die naar nichtje Imme is gegaan) zullen ook lekker de revue passeren.
Ik hoop dat het patroon duidelijk is. Heb je nog vragen zet ze dan hieronder in de reacties neer. Op die manier hebben anderen misschien ook nog wat aan de suggesties en antwoorden die daarop volgen. En wat ik helemaal leuk vind is als jullie jullie resultaten naar mij toe sturen. Als ik er genoeg binnen krijg, dan plaats ik in de loop van de tijd een blog met jullie interpretatie van het patroon. En heb je ook een blog dat verwijst naar jouw rokje, dan zet ik de link bij de foto neer.
Voor nu rest alleen het eindresultaat en onze prachtige dochter in haar DANSEN! DANSEN!-rok.