Met vier nichtjes en een dochter komt er nog al eens een "disney" prinses voorbij in mijn leven. Nou zijn er ook genoeg mogelijkheden tot het verkrijgen van prinsessen attributen maar ik vind het veel leuker om dit soort dingen zelf te maken. Ten eerste loopt dan niet de hele klas met met het zelfde, en ik merk dat het meestal iets steviger in elkaar zit als ik het zelf maakt. Vorig jaar kwam ik op internet een super leuke vlecht tegen voor kleine prinsesjes, maar al tijdens het maken van dit exemplaar kwam ik tot de conclusie dat het verstandiger was om een andere methode te gaan gebruiken. De vlecht in kwestie moest je nl nog vast lijmen bij het "hoofddeel" Ik heb er voor gekozen om alles vast te zetten doormidden van vlechten. Op deze manier kan je kleine prinses, die waarschijnlijk ook wel eens een slopende Bob de bouwer kan zijn, het geheel eigenlijk niet los trekken.
De tutorial is niet de werkbeschrijving van de eerste vlecht, maar ik heb van die vlecht geen goede foto's dus krijgen jullie de vlecht die ik voor onze dochter heb gemaakt te zien. De dochters van mijn zusje en die van mij gingen nl met oma naar de voorstelling van Rapunzel. En dan moet je als meisje natuurlijk wel een mooie vlecht om aan te doen bij je prinsessen outfit hebben. Dus heb ik er voor gezorgd dat alle 4 de meiden de show konden stellen met een prachtige vlecht.
Voor de twee oudste meiden van mijn zus had ik al eerder een vlecht gemaakt, en als cadeau voor hun verjaardag gegeven. Voor Yinthe, de eerste in het thema van Ariel en voor Ninouk een Rapunzel variant, dat was natuurlijk ook meteen de langste die ik tot nu toe heb gemaakt. Kleine Imme was vlak na de voorstelling jarig en heeft haar verjaardag cadeau dus iets eerder gekregen, een vlecht van Elsa.
Aangezien onze dochter nog niet een heel duidelijke voorkeur heeft voor een bepaalde dame uit het disney assortiment heb ik gewoon leuke wol gescoord en daar een vlecht van gemaakt die mooi bij haar bos-elfen jurk past. De drie dames van mijn zusje doopte haar vervolgens om tot Tinkerbelle, dat Disney zit er al vroeg in geramd zeg, pfff petje af hoor voor de marketing.
Dan nu de uitleg.
Om te beginnen moet je zorgen dat je een goede "staart" krijgt. ik heb dat gedaan door twee stoelen met de rug naar elkaar toe te zetten en daar de wol om heen te draaien (zie foto). Hoe verder je de stoelen uit elkaar zet hoe langer de vlecht zal zijn. (je kan de wol ook om een deurkruk heen slaan, alleen kwam ik er na 2 vlechten achter dat om de rugleuning van een stoel makkelijker gaat. Met de deurkruk schoof de wol er nl nog al vaak af) In deze vlecht zitten 3 bollen van de Zeeman 2 gele met soft garen en een rosé met een kleine glitter er in.
Door de wol om de leuningen heen te draaien ontstaan er er "cirkel/spiraal" van wol. Je gaat door tot dat je alle drie de bollen op hebt gemaakt , of dat je zelf vind dat je genoeg wol hebt gebruikt om 3 mooie strengen te creëren zodat je er mee kan vlechten. Zet de drie strengen dan in het midden vast en knip ze door aan de andere kant. Nu heb je een lange baan van draden wol.
Het trucje dat nu komt vind ik wat lastig uit te leggen dus ik hoop dat het duidelijk is. Je hebt hiervoor ook een paar extra handen nodig, bij mijn vlechten is mijn man Siebe altijd de klos. Je hulpje moet nu de strengen op de plek van het draadje waar je de draden tijdlijk hebt vastgezet vast houden. Om de "cirkel voor op het hoofd te creëren moet de lengte van het hoofdje waar de vlecht op komt even op meten, en de uitkomst deel je door 2 (de helft dus). Nu begin je met vlechten bij het tijdelijke draadje in het midden. Je vlecht totdat je de 1/2 lengte van het opgemeten hoofd hebt gevlochten. Liever een cm te weinig dan te veel, door het vlechten zit er wel wat speling in de ronding die op het hoofd komt en anders zakt hij steeds af. Nu haal je het tijdelijke touwtje weg en draait de vlecht om, en gaat vanaf het midden de andere kant op vlechten tot weer de helf van het hoofdje. Even nog een kleine note over het omdraaien van de vlecht. Ik kwam er echter dat je dat wel moet doen, omdat je anders een knik in de vlecht krijgt, maar je zou ook een soort van "andersom" kunnen vlechten. ik vind het lastig om aan gegeven wat ik bedoel maar waarschijnlijk word het duidelijk als je zelf bezig bent. Hoe dan ook houd de vlecht even goed in de gaten als je aan het tweede deel van het hoofdgedeelte van de vlecht begint. Wanneer je de juiste maat voor de cirkel die op het hoofdje komt te zitten hebt gevlochten. Breng je alle draden samen en vlecht je de twee strengen samen zodat er een enkele vlecht ontstaat.
Nu heb je de basis vlecht en kun je hem gaan versieren met bloemen, linten, kralen, glitters, schelpjes of wat voor versiering er bij jou kleine prinses past. Voor mijn kleine bos-elf ben ik voor bloemetjes gegaan met een glitter steentje in het hart van de bloem. En een rosé strik om de vlecht aan de onderkant bij elkaar te houden. De bloemen en strik heb ik vastgezet met een lijmpistool en door de strik heb ik een ook nog klein naaistekjes met de hand gedaan om te zorgen dat ik niet steeds een nieuwe strik in de vlecht hoef te legen.
Op de foto's het resultaat van de vlecht voor Veere en die van haar 3 nichtjes met de Ariel-, Rapunzel-en Elsavlechten. Een beknopte uitleg met de versiering voor deze drie versie's zal ik later plaatsen. Maar met een beetje fantasie kan je natuurlijk nog veel meer variatie bedenken, en met andere kleuren. Een regenboog vlecht staat bijvoorbeeld ook nog op mijn lijstje eens kijken of ik daar binnen kort toch nog tijd voor vrij kan maken.
Veel plezier en deel gerust jullie resultaten hieronder bij de reacties, vind ik leuk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten