Pimp and upcycle your life

Bij hippe huisvlijt vind je allerlei leuk ideeën om je interieur, kledingkast, eten, cadeautjes en wat je nog meer kunt verzinnen in je leven een persoonlijke touch te geven. Een beetje recycling en een beetje van jezelf. Ook als je zelf niet handig bent is het mogelijk om een van de voorbeelden in bezit te krijgen, je kunt dan contact met mij opnemen en in overleg bepalen we dan de prijs en maak ik het voor je.

woensdag 17 juli 2013

Lekker eten

Taarten

Druk, druk, druk. Ik kom er bijna niet aan toe om een blog te schrijven, of om aan mijn up-cycle projecten te werken. Het lijkt wel of iedereen jarig is in de zomer. Daarnaast krijgt onze, of eigenlijk mijn werkkamer een hele opknapbeurt. Er komt een nieuw kozijn in, we gaan de electra vervangen en het oude plafond, nog met riet en kalk gemaakt, hebben we er in het weekend uit gesloopt. Wat een troep geeft dat zeg.


Plafond word gesloopt

Ik ben nog wel crea bezig geweest, Kleine Lynn en Jay viereden nl hun verjaardag. En daar moeten natuurlijk taarten voor komen, dus Daan en ik hebben weer heel wat uren in de keuken gestaan. zie hier het eind resultaat voor kleine Lynn.


Het was alleen jammer dat het zo warm was, waardoor de zwarte icing nogal uitliep en Hello Kitty een beetje rare snorharen kreeg. 

Een kleine uitleg voor als je zelf ook zoiets wil maken. Het is eigenlijk heel simpel. We hebben twee bodems gebakken van biscuitdeeg en deze met een combinatie van botercreme, jam en vruchtjes gevuld. Vervolgens zijn we begonnen met de bovenste taart. Om het fondant mooi egaal te krijgen hebben we de bovenste taart in gesmeerd met botercreme. Een lap rose fondant over de gehele taart gedrapeerd, en een cirkel van lila er bovenop gelegt. Voor Kitty hebben we een plaatje op het web gevonden en uitgeprint op de juiste grote. 


Uit dit plaatje hebben we de verschillende onderdelen geknipt, en deze op stukjes uitgerold fondant gelegd, in de kleur die het onderdeel moest krijgen en vervolgens met een scherp mesje netjes uitgesneden. Mocht je toch rafeltjes krijgen dan kan je die voorzichtig "weg" halen door er met je vinger tegen de randjes te kloppen. Wij hebben er voor gekozen om alleen Hello kitty zelf haar jurk en strik op deze manier te doen en de bloemetjes met uitstekkers te verkrijgen. We hebben Kitty vervolgens op de met rose en lila taart gelegd en er met zwarte icing een rand om hen gemaakt. In de winter krijg je wel een straker resultaat, maar nu het overdag zo warm is, loopt de boel flink uit, ook al waren we in de avond aan het werk gegaan. Daarna hebben we de bloemetjes en blaadjes toegevoegd. Nog een kleine tip betreft de kleine groene blaadjes. We hebben gebruik gemaakt van de bloemensteker die we in ons assortiment hebben en de bloemblaadjes los gesneden waardoor er enkele blaadje ontstonden. De onderste laag en het randje langs de lila cirkel zijn van toefjes gekleurde botercreme gemaakt. Het is wel handig om voor iedere kleur een aparte spuitzak te hebben. Zo werk je het snelst en kan je de dotjes mooi strak tegen elkaar aan zetten.

Afgezien van de snorharen zijn Daan en ik erg tevreden, en ook Kleine Lynn riep vol bewondering: Kit, Kit! Twee jaar. Ja dan praat je in een lettergreep woorden.

Een week later was het tijd voor de twaalfjaar geworden Jay. Hij is de eigenaar van twee schildpadden en wou daarom een schildpadden taart. Zie hier het resultaat.


Voor deze taart hebben we drie biscuit bodems gebakken en deze ook weer gevuld met botercreme, vruchtjes en jam. Maar je kan er natuurlijk van alles tussen doen. De onderste taart is het water en daarom bekleed met fondant waarbij we blauw en wit hebben gemengd, maar op zo'n manier dat je kleur verschil krijgt. Zoals je op de foto kan zien. 


Op deze taart hebben we de middelste geplaatst, de middelste werd de branding en om een golf effect te krijgen hebben we botercreme gekleurd met blauwe kleurstof en ze spuitzak met wit en blauw gevuld. Hierdoor werden de toefjes half blauw en half wit, het is even gepiel om het goed in de zak te krijgen maar als je het met zijn tweeën doet, lukt het heel goed. Een houd de zak goed open en de andere schept eerst de ene zijde goed vol, tegen de zijkant van de zak terwijl je de andere kant leeg laat en dan prop je met een lepel de andere zijkant vol. Voor dat je begint met de toefjes is het wel het handigst om de bovenste taart, het zand er eerst op te zetten, dan komen de toefjes nl het mooist uit en word het niet een grote klieder zooi, dit geld trouwens ook voor de Kitty taart. Het zand hebben we ook gemeleerd gemaakt met geel, bruin en wit.


Als laatste moesten de schildpadjes er nog op, je kan ze geheel van fondant of marsepein maken, maar persoonlijk vind ik dat een te grote hap zoetigheid en je glazuur springt al bijna van je tanden met dit soort taarten. Vandaar dat wij ze hebben gemaakt van halve popcakes, helaas heb je om die te maken wel een speciale bakvorm nodig of zoals ik heb, een popcake maker.
Om ze op schildpadden te laten lijken hebben we twee kleuren fondant in elkaar gerold en daar plakjes van gesneden en die uit gerold.


Om de fondant goed te laten hechten hebben we de halve bolletjes in gesmeerd met botercreme en het plakje er omheen gedrappeert. Daarna hebben we op de plekken waar de padje moesten komen prikkers (alleen in de zijkanten, de bovenste drie kun je er op plakken met enkel botercreme) gestoken een dotje botercreme op de buikjes gespoten en de lijfjes van de schildpadjes bevestigt. Van fondant hebben we kleine punt staartjes gemaakt en hele kleine oogjes. De kopjes en potten hebben we met behulp van botercreme (die we bruin hadden gemaakt) en een spuitzak tegen de lijfjes aan gespoten.

Jay was erg blij met zijn taart, nu moeten we het weekend weer want mijn man Siebe word vrijdag veertig en zondag hebben we een feest bij een strandtent om dit te vieren. Het thema word dan ook strand. Als het resultaat net zo mooi gaat zijn als de andere taarten van deze maand, plaats ik hem en een uitleg over de versiering hier volgende week ook. En ja dan dan word het augustus, dat worden weer een hele hoop taarten, ik en Hugo (de man van Daan worden 11 augustus allebei 36) en hun tweede zoon Fay is ook nog jarig. Zucht mijn handen beginnen spontaan te plakken bij de gedachten aan zoveel marsepein en fondant. Maar ja je doet het toch voor de oe's en aa's die je krijgt van de jarige en zijn of haar visite. Dus voorlopig zullen er nog wel wat taarten van bakker's duo Daan en Lynn komen.


1 opmerking:

  1. Wat een schitterende taarten. Van Marten hoorden wij over het strand feest van Siebe. Alsnog gefeliciteerd! Beerta

    BeantwoordenVerwijderen