Pimp and upcycle your life

Bij hippe huisvlijt vind je allerlei leuk ideeën om je interieur, kledingkast, eten, cadeautjes en wat je nog meer kunt verzinnen in je leven een persoonlijke touch te geven. Een beetje recycling en een beetje van jezelf. Ook als je zelf niet handig bent is het mogelijk om een van de voorbeelden in bezit te krijgen, je kunt dan contact met mij opnemen en in overleg bepalen we dan de prijs en maak ik het voor je.

donderdag 7 augustus 2014

Up-cycling

Flessen verven

Op op web, in de woonwinkels, en bij de trendssetters in hun interieur zag ik ze al een tijdje. Gekleurde flessen, potjes en vaasjes. Zelf had ik in het verleden ook al een aantal mooie exemplaren op de kop getikt. En vorig jaar zag ik op de verschillende doe het zelf prikbord sites de doe het zelf tutorials steeds meer voorbij komen. Maar ja vaak uit Amerika en andere landen en dan was de verf hier in Nederland niet te krijgen. Dus in het kader van de doe het zelf, leek het mij handig om eens een middagje testjes te gaan doen met in Nederland verkrijgbare verf soorten, en wat mijn verfvoorraad op dit moment behelst.


Enkele voor beelden gevonden op internet: 1234 en 5

Omdat het een lekkere proefjes middag zou gaan worden heb ik een aantal flesjes, vaasjes, een karaf en een ubber schattig glaasje voor een een paar euro bij de kringloopwinkel gehaald.
Test 1 met de op het moment zo populaire Home deco verf van de Action. Ik ben normaal niet zo tevreden over de verf van de Action. Mijn ervaring is in dit geval goedkoop, duurkoop. Aangezien je vaak meer lagen aan moet brengen op je project dan bv de verf van de HEMA, maar dat is mijn persoonlijke mening andere freubelspullen van de Action daarin tegen zijn weer geniaal. Je kan niet alles hebben zeg maar.

Maar over de Home deco voor de toepassing binnen in flessen hoor je mij niet klagen, het is lekker dik dus het blijft goed aan de binnen kant zitten maar ook weer niet te dik dat het helemaal niet van zijn plaats is te krijgen. Ook kleine vlekjes die op de buiten kan komen zijn zowel nat als droog weer makkelijk van de fles te verwijderen. Zie hier het resultaat, nog wel 1 tip om de verf goed overal te krijgen heb ik de fles zachtjes tegen de rand van een houten tafeltje getikt/klopt, zodat het een mooi egaal verdeeld werd. 
De volgende fles/vaas ben ik gaan doen met een potje extra dekkende hoogglaslak van de Gamma, Dit ging redelijk. Alleen is de verf een stuk dunner dan bv de Action verf, hierdoor druipt de verf sneller terug. Het lijkt het alsof de verf goed zit, maar wanneer je een half uur later kijkt is een hoop van de verf naar beneden gezakt, en is de kleur daardoor een stuk lichter, het dekt trouwens wel egaal. Mijn tip: zorg dat de verf overal goed zit en zet de fles of vaas een half uur gewoon neer, dus niet op zijn kop. Verdeel vervolgens de verf die weer op de bodem ligt nog een aantal keren opnieuw over de gehele binnen kant van de fles. De laatste keer dat je dat doen zet je de fles wel op zijn kop en kan de overtollige verf er uit lopen. Het resultaat is wel heel mooi het is alleen wat meer werk dan met een dikkere verf zoals bij voorbeeld die Home deco van de Action.Mijn volgende probeersel was een spuitbus. Ik had al weinig hoop, maar wilden het toch proberen gezien het feit dat mijn kast volstaat met bussen in de meest uit eenlopende kleuren. Maar helaas. Zie foto, drama. Na dit experiment kon ik de fles ook eigenlijk weg gooien, of zo als ik nu heb gedaan de buiten kant een kleurtje geven, wat dan wel weer uitstekend te doen ois met een spuitbus.
Hierna kwam er een klein karafje, hier moest de dop natuurlijk ook mee worden genomen. Het was even een gepiel om het plastiek deel van de dop los te krijgen maar toen bleek dat die ook hol was kon ook die gevuld worden met verf. Deze heb ik knal rose gemaakt met acryl verf van Talens Amsterdam, eigenlijk werkte dit het zelfde als de Home Deco die ik eerder beschreef, grote voordeel er zijn veel meer kleur mogelijkheden. Het nadelen het is iets duurder, en het duurt veel langer voor dat het droog is. Omdat ik wou weten of het met de verf op terpentine basis lag aan het merk of aan het type verf, heb ik  nog een keer de proef op de som genomen. Deze keer heb ik een pot die nog in mijn kastje stond gegrepen. Het was een verf die ik in het verleden ooit in een verfspeciaalzaak op kleur heb laten maken. En ik moet zeggen het ging wel beter dan met de verf beschreven eerder in dit blog. Ik denk ook wel dat je het zelf aan de foto's kunt zien. Omdat het resultaat met de wat dikkere verven toch wel beter leek, wilden ik ook eens proberen om te kijken hoe het zou gaan als ik de veel geprezen Gesso zou mengen met een kleurtje naar keuzen. De structuur van het mengsel was in ieder geval perfect. Maar hoe ging ik het in de smalle hals van het vaasje krijgen? De oplossing lag in de overgebleven sondespuitjes van onze kleine meid. Toen ze mee naar huis mocht kreeg ze nog sondevoeding, en die diende we toe met spuitjes. Ik had er nog een paar over en kwamen nu goed van pas. Ik heb de verf opgezogen in de spuit en op die manier in het vaasje gespoten, werkt perfect. En zoals ik al verwachte werkte deze combi net zo goed als de Home Deco en de Acrylverf


Inmiddels was ik door mijn glaswerk heen maar ik wou nog twee soorten verf testen. Dus weer een ritje naar de kringloop. En de volgende dag ben ik weer verder gegaan.

Als eerst heb ik muurverf van de Gamma uitgeprobeerd. Aangezien deze verf in een grote pot zat en de hals van de fles ook weer smal was, ook hier weer gebruik gemaakt van een van de overgebleven spuitjes van Veere haar sondevoeding. Het is iets dunner dan de Home deco en de acryl, maar werkt perfect. misschien nog wel het fijnst van allemaal. maar dat kan ook komen omdat ik dit wel een heel gave fles vind. het effect van de binnen kant verven er komt in ieder geval super goed uit. Als laatste heb ik grijze grond verf gebruikt, dit omdat ik het vermoede had dat matte verf beter tot zijn recht komt, en dat klopt wel. Het lag niet aan het soort verf dat het vaasje en glaasje dat ik met de lakken heb gedaan, maar eerder aan de glans factor, en het feit dat de laken op terpentine basis waren en de grondverf op waterbasis. Dus mijn advies gebruik verf op waterbasis. Zelf ben ik blij met het eindresultaat, het enige is wel dat je deze vaasje, glaasje, flesjes en karaven niet meer gevuld kunnen worden met een vloeistof. Nou was dat ook niet mijn bedoeling, ik wilden ze enkel in groepjes als decoratie in huis neer zetten. Maar mocht ik ooit de briljante oplossing voor dat probleem vinden dan meld ik dat weer in een ander blog

Ook even een voorbeeld van hoe ik 
ze tentoonstel in onze woonkamer


2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke informatie. Deze flesjes staan al een tijdje op mijn to-do lijstje. Ik ga het toch maar eens proberen. Zou het niet leuk zijn om het mislukte vaasje, met de spuitbus, nu alsnog te vullen met een lichtere teint grijze verf. Dat zou wel eens een heel leuk effect kunnen hebben! Of ligt het al in de kliko?

    BeantwoordenVerwijderen