Pimp and upcycle your life

Bij hippe huisvlijt vind je allerlei leuk ideeën om je interieur, kledingkast, eten, cadeautjes en wat je nog meer kunt verzinnen in je leven een persoonlijke touch te geven. Een beetje recycling en een beetje van jezelf. Ook als je zelf niet handig bent is het mogelijk om een van de voorbeelden in bezit te krijgen, je kunt dan contact met mij opnemen en in overleg bepalen we dan de prijs en maak ik het voor je.

zaterdag 21 september 2013

Lekker eten

Bananenjam

Vorig jaar schreef ik in een blog over aardbeienjam, dat ik ook ooit eens bananenjam wou maken. Nou gister was het zo ver, ik heb het gemaakt.

Ik vind het erg lekker, maar mijn man Siebe vind het maar niks. De jam smaakt nl een beetje naar gebakken banaan, en daar houd hij helemaal niet van. Ik daarin tegen ben er dol op, eten we chinees dan moet er gebakken banaan bij worden gehaald, ik sta er op.

Voor nu het recept:

Een kilo schoon gemaakte en in plakjes gesneden banaan.
25 gr (= 1 zakje) geleipoeder van van Gilse
250 gr kristal suiker
5 gr Stevia van Natrena
Het sap van 1 citroen
Ik heb alle ingrediënten bij elkaar in een pan gedaan en het geheel aan de kook gebracht. Ondertussen had ik al water op gezet voor het steriliseren van de glazen potten. Uiteindelijk had ik 2 kleine en 2 grotere nodig, maar doe altijd een potje meer dan je denkt op die manier blijf je nooit zitten met een overschot en geen gesteriliseerd potje. Toen de bananen puree aan de kook was gekomen heb ik met een stampot stamper de banaan wat fijn gestamd, je moet even kijken wat je zelf lekker vind, veel stukje, geen stukjes, grote, kleine ik vind het een persoonlijke keuze. Toen de smurrie een minuut had gekookt heb ik het vuur uitgedaan en ben ik de jam in de ontsmette potjes gaan scheppen, de ook ontsmette deksels er op, stevig dicht draaien en de potjes om de kop laten afkoelen. Wil je de potjes nou cadeau doen, plak er dan een etiket op met de datum en het soort jam en versier de deksel met een rond stukje stof wat je vast zet met een gezellig lintje. Zoals ik ik heb gedaan bij een van de potten op de foto.Zoals ik al zei, Ik vind het erg lekker en ik denk dat het ook een echte kinderjam is. Ik heb stevia gebruikt voor wat extra zoet. Maar je kan ook alleen suiker gebruiken en naar smaak toevoegen tot dat het de gewenste smaak heeft of zoetstof, al ben ik daar zelf helemaal niet van. Ik vind het vergif voor je nieren en er duiken steeds meer verhalen op die zoetstof koppelen aan vermoeidheidsziekten zoals ME en Fibromyalgie. Maar ik ben geen wetenschapper of dokter. Ik gebruik zelf veel stevia, is natuurlijk en komt van een plantje, je moet er alleen wel even aan wennen. Hoe dan ook ik heb veel meer energie nu ik geen suiker maar Stevia in mijn koffie drink.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten